OPISKELIJALLE

tärkeää tietoa, vinkkejä ja ohjeita

Jotta opiskelijaelämän aloittaminen olisi helpompaa ja vuosien varrella mieleen tuleviin opiskelijaelämään liittyviin kysymyksiin olisi helposti löydettäviä vastauksia, olemme keränneet tänne tärkeimpiä tietoja, vinkkejä ja ohjeita avuksenne. Tarkemmin esimerkiksi Demonin toimintaan, tapahtumiin tai edunvalvontaan liittyviin asioihin voit löytää vastauksia nettisivujen aihekohtaisilta alasivuilta.

jäsenyys

Two people in the burgundy colored Demoni ry student overalls holding a Demoni ry flag

Demonin varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurialan opiskelija, jolla on voimassa oleva opinto-oikeus. Kannatusjäseneksi voi liittyä kuka tahansa Demonin hallituksen hyväksymä. Varsinainen jäsenyys maksaa 4€ vuodessa ja kannatusjäsenyys 10€ vuodessa.

Jäsenyyden etuja muun muassa

  • myyntituotteistamme
  • kulttuurin viininpunaisista haalareistamme
  • tapahtumalipuistamme
  • Super Bariosta! Demonin jäsenet saavat – 20 % alea hanajuomista ja limuista (tämän lisäksi kaikki opiskelijat saavat – 10 % alea kaikesta)!

Haalarietiketti

Miten näiden haalareiden kanssa pitikään toimia? Mitä sai ja mitä ei saanut tehdä?

Opiskelijakulttuurissa haalarit ovat erittäin keskeinen osa opiskelijan identiteettiä, ja niiden käytössä noudatetaan sääntöjä ja käytäntöjä. Haalarietiketti voi vaihdella eri opiskelijayhdistysten tai ainejärjestöjen välillä jonkin verran. 

Tästä syystä esittelemmekin tässä Demonin käytännöt, joita kulttuurin viininpunaisten haalareiden kanssa noudatetaan.

A student in burgundy colored student overalls

Yleistä haalareista

Haalaria käytetään omien bileiden lisäksi myös valtakunnallisissa opiskelijatapahtumissa ja jopa mielenilmauksissa. Mennessä toisen koulun tai kaupungin opiskelijatapahtumiin, käytetään yleisesti haalaria, ellei pukukoodi toisin ohjeista. Poikkeuksena kuitenkin esimerkiksi sitsit, joille ei haalareita laiteta, ellei sitä erikseen mainita.

Haalarit päällä kuuluu pitää hauskaa, tehdä unohtumattomia muistoja, laulaa ja nauraa! Opiskelijakulttuuri on korkeakoulujen aarre, ja sitä vaalitaan parhaiten tuomalla sitä esiin.

Historiaa

Haalarit ovat aikanaan rantautuneet Ruotsista ensin yliopistoihin, ja siitä tapa on levinnyt myöhemmin myös ammattikorkeakouluihin.

Demonilaisilla on ollut haalareita jo EVTEKin aikana käytössä, jolloin ne olivat siniset. Tutut viininpunaiset haalarit ovat tulleet käyttöön 2008, kun EVTEK & Stadia yhdistyivät Metropoliaksi, mutta haalareiden käyttö yleistyi vasta 2018 jälkeen. Nykyään lähes kaikki kulttuurialalla aloittavat opiskelijat ostavat omat haalarit!

A group of students with burgundy colored overalls at a pub crawl event

Haalarien pukeminen

Yleisesti haalareita pidetään vyötärölle sidottuna, niin että Demonin selkälogo tai teksti näkyy. Hyvään tapaan kuuluu auttaa haalaritoveria laittamaan ”selkä hyvin”. Tämä tarkoittaa sitä että ”Demoni” -teksti tai päälogon sarvet näkyvät selkästi, ja selkäosa ei ole rutussa.

Yleensä haalarit vedetään kokonaan päälle siinä vaiheessa kun jaloista on loppunut tila. Joskus myös näkee henkilöitä, jotka antavat haalarien yläosan roikkua sitomisen sijaan. Haalareita voi halutessaan myös pitää alusta alkaen kokonaan päällä, jos niin haluaa!

Haalarimerkkien kiinnitys

Haalarimerkit kiinnitetään käsin ompelemalla, liiman tai ompelukoneen käyttö on kielletty. Suosittelemme kiinnittämään merkit esimerkiksi karhulangalla tai siimalla. Haalarimerkkien suuri määrä haalareissa kiinni on suotavaa ja on merkki opiskelijaelämän nautiskelijasta.

Sponsorien päälle haalarimerkkejä yleensä kiinnitetään vasta kun muualla ei ole siihen tilaa.

Voi hankkia oman yhdistyksen merkkejä tai muita merkkejä taskuihin, joita voi vaihtaa tapahtumissa muiden kanssa! Näitä merkkejä on syytä olla mukana lähdettäessä valtakunnallisiin tapahtumiin tai poikkitieteellisiin bileisiin, merkkejä vaihtamalla koristelet haalariasi eri alueiden merkeillä ja teet monta uutta tuttavuutta.

HAALARIEN MUOKKAAMINEN

Haalarit ovat upea pohja itseilmaisuun, mutta samalla luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Haalareihin voi kiinnittää esimerkiksi merkkejä, mukeja, leluja tai niihin voi piirtää tai maalata! Esimerkiksi pullonavaaja on todettu tarpeellinen

Ajan kanssa haalareistasi tulee juuri sinun uniikki taideteoksesi, jossa näkyy juuri sinulle tärkeät asiat tai ihmiset mitä luovimmilla tavoilla. Alle kerromme joitain tapoja millä haalareita voi modifioida ja mitä nämä tavat saattavat tarkoittaa.

Hihojen, taskujen tai muiden osien vaihtaminen

Joillakin kanssaopiskelijoilla saattaa olla moniväriset hihat, eripari tasku tai vaikka kaulus toisista haalareista. 

Haalareiden paloja vaihtelee usein ystävät. Hihaa leikataan niin, että molemmat saavat suunnilleen samankokoisen palan, ja se ommellaan kiinni käsin tai ompelukoneella.

Lahkeiden vaihtaminen

Max. pohkeeseen asti vaihdettu lahje usein indikoi haalarinkantajan olevan parisuhteessa vaihdetun lahkeenpalasen omistajan kanssa. Joissain oppilaitoksissa ja piireissä saatetaan vaihtaa pystykaistale haalareista jos on päätynyt viettämään yötä :D” toisen opiskelijan kanssa.

Huppu ja muut lisäosat

Huppu on erinomainen lisäke haalareihin niiden kokonaan päällepukemisen jälkeen! Jotkut tekevät huput haalarikankaasta ja jotkut aivan eri materiaalista.

Haalareihin voi myös tehdä mm. häntiä, viittoja, lisätaskuja, korvia jne.

Haalareiden halkaisu

Välillä opiskeleminen on niin kivaa, että pitää vaihtaa alaa ja jopa koulua. Usein näissä tilanteissa myös ainejärjestö ja täten haalarien väri vaihtuvat. Usein halutaan näyttää opiskeluhistoriaa vaihtamalla esimerkiksi koko lahje tai halkaisemalla haalarit. Haalarien halkaisussa ommellaan kahdet eri haalarit yhteen keskeltä tai jollain muulla tavalla.

Haalareiden puhdistus

Haalareita ei perinteisesti pestä. Ikinä.

Mikäli pakottava tarve pesulle ilmenee (haalareihin tulee mysteeritahroja tai kanssaopiskelijat valittavat hajustasi), haalarit pestään vain niin, että pidät niitä päälläsi, esimerkiksi saunassa, suihkussa, joessa tai suihkulähteessä. Pesukoneessa haalareiden peseminen on tuomittavaa, ja näin pestessä haalarit tai siinä olevat somistukset saattavat rikkoutua.

Haalareiden patinoituminen on ansioituneen opiskelijan merkki. 

KULTTUURILEHTI KULTTI

Kultti on Demoni ry:n toteuttama aikakauslehtityyppinen, opiskelijavoimin rakennettu julkaisu. Lehti ilmestyy noin kerran vuodessa ja esittelee ajankohtaisia Metropolian kulttuuriopintoihin ja -opiskelijoihin liittyviä aiheita.

Lehti etsii aina innostuneita kirjoittajia, juttuideoita ja visuaalisia tekijöitä seuraavaan ilmestyvään lehteen! Vinkkaa aihe, ilmoita itsesi tai ilmianna taitava ystäväsi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: viestinta@demoniry.fi

Kiinnostaako mainostaa lehdessämme tai sponsoroida julkaisua? 

Ota yhteyttä toimitus@demoniry.fi

Lue lehden viimeisimmät julkaisut

Demoni

Metropolian kulttuurialan
opiskelijayhdistys

Kulttuurikampus, 2. kerros
Hämeentie 135 B, 00560 Helsinki
Aukioloaika: ei aukioloa (kesälomalla)

demoni@demoniry.fi

Y-tunnus: 2748627-4

Yhdistysnumero: 216.548